Neljä orientaatiota kelluntaan

4-orientaatiota

Neljä orientaatiota kelluntaan

1. Keho

Nivelkipu ja selkävaivat häiritsevät elämää yhtä lailla kuin uniongelmat tai stressi. Kaikki nämä vaikuttavat kehoosi ja sen kokonaistoimivuuteen ja sitä kautta hyvinvointiisi. Kellunnassa lihasten ja luuston kipeisiin kohtiin kohdistuu vähemmän painetta. Myös sydämen lyöntitiheys ja verenpaine laskevat. Lisäksi säännöllinen kellunta edistää kehon paranemisprosesseja – vaikkapa leikkauksen jälkeen – koska tankissa kehon voimavarat suuntautuvat sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Kellunta tuottaa kehossa luontaisia endorfiineja, jotka lievittävät kipua ja saavat aikaan miellyttävän olon. Syvärentoutumisen myötä stressiin ja masennukseen liittyvien hormonien kuten ACTH:n ja kortisolin määrä kehossa laskee. Säännöllisen kellunnan myötä vaikutukset tulevat kerta kerralta nopeammin.

2. Tunteet

Tankki luo rauhoittavan tilan myös vaikeiden asioiden ja tunteiden käsittelemiselle. Yhdysvalloissa kelluntaa käytetään mm. post-traumaattisen stressitilan hoidossa. Kelluntaa käytetään myös helpottamaan erilaisista riippuvuuksista kuten tupakoinnista eroon pääsemisessä. Erilaisia mielenterveyslääkkeitä käyttävät saattavat pystyä vähentämään lääkitystä ja joissain tapauksissa jopa pääsemään kokonaan eroon kehoa kuluttavista psyykenlääkkeistä.

3. Äly

Kelluntatankin olosuhteet ovat ihanteelliset asioiden visualisoinnille, oli sitten kyseessä edessä oleva tentti tai tärkeä urheilusuoritus. Aivojen kapasiteetista leijonanosan syö kehon taistelu painovoiman vaikutuksia vastaan. Kun tämä poistetaan, aivokapasiteettia vapautuu toisenlaisten älyllisten haasteiden käsittelemiseen.

4. Henki

Rentoutuskellunnan avulla aivojen toiminta siirtyy usein ns. theta-tilaan (n. 4-7 Hz), jonka me kaikki kohtaamme lyhyesti kahdesti päivässä: juuri ennen nukahtamista ja heräämistä. Tuo vaihe tai tila sisältää odottamattomia, unenkaltaisia mielikuvia, usein esimerkiksi omaan lapsuuteen liittyviä. Theta-tila tarjoaa pääsyn aivojen tiedostamattomaan materiaaliin, mikä edesauttaa vapaata assosiaatiota ja saattaa tuottaa yllättäviä uusia näkökulmia tai inspiraatiota. Jotkut ovat kokeneet tankissa myös jotain sellaista, jota he ovat paremman termin puutteessa nimittäneet uskonnollisen kaltaiseksi kokemukseksi, vähän samaan tapaan kuin pitkään meditaatiota harjoittaneet henkilöt toisinaan kuvailevat meditaation vaikutuksia.

 

Vaikka ajattelisi käyttävänsä kelluntaa vain johonkin tiettyyn tarkoitukseen, kellunta vaikuttaa kaikkiin näihin ihmisen neljään puoleen – vain kellujan oma painotus vaihtelee. Suosittelemme kokeilemaan kelluntaa myös täysin ilman ennakko-odotuksia tai -toiveita. Anna vaikutusten yllättää niin kehosi kuin mielesi.

”Jos paneudumme sisimpäämme, huomaamme, että meillä on täsmälleen kaikki, mitä tarvitsemme.”

– Simone Weil

 

Lisätietoa rentoutuskellunnasta:

 

Katso tästä – USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET >>

 

Katso tästä – MILLOIN RENTOUTUSKELLUNTA EI SOVI? >>

 

Katso tästä – ENNEN JA JÄLKEEN KELLUNNAN >>

 

Katso tästä – KAVERIKELLUNTA – ENSIMMÄISENÄ SUOMESSA >>