Kelluntatankki eli float pod – your own private think tank?

Kelluntatankkia kutsutaan maailmalla monilla nimillä. Se voi olla isolation tank, sensory deprivation tank, float tank, floatation (tai flotation) tank, tai sensory attenuation tank. Tai float pod. Rentoutuskellunta taas on englanniksi floating, float therapy tai floatation therapy.

Kellunnan syntymaassa Yhdysvalloissa rentoutuskelluntaa kutsutaan usein nimellä REST, joka on lyhenne sanoista Restricted Environmental Stimulation Therapy. Termi otettiin käyttöön korvaamaan epätarkkaa ja joillekin hieman pelottavaakin ilmausta sensory deprivation (sensorinen deprivaatio).

Kellunta on toki paljon muutakin kuin pelkkää ärsykkeiden puuttumista. Se on kokonaisvaltainen, laaja-alainen kokemus, josta on hyötyä sekä keholle että mielelle. Mieleen liittyen kelluntatankkia on kutsuttu hiukan hupaisastikin myös termillä think tank, jolla tosin useammin viitataan ajatuspajaan. Mutta eräänlainen hyvin henkilökohtainen ajatuspaja tuo tankki monille onkin.

”Tää on niin kuin unta, jota mä ohjaan”, sanoi eräs Kellumon asiakas miettineensä kelluntatankissa. Hän kertoi olleensa unenomaisessa tilassa mutta kuitenkin valveilla. Rentoutuskellunnan avulla aivojen toiminta siirtyy usein ns. theta-tilaan (n. 4-7 Hz), jonka me kaikki kohtaamme juuri ennen nukahtamista ja heräämistä. Tuo vaihe tai tila tosiaan voi sisältää odottamattomia, unenkaltaisia mielikuvia, usein esimerkiksi omaan lapsuuteen liittyviä. Theta-tila tarjoaa pääsyn aivojen tiedostamattomaan materiaaliin, mikä saattaa tuottaa yllättäviä uusia näkökulmia tai inspiraatiota. Kokemuksia on monenlaisia; eräskin asiakas mainitsi saaneensa loistavan liikeidean kelluessaan.

Kun aistit saavat levätä, mieli on vapaa. Vapaa uusille, luoville ideoille ja ajatuksille. Vapaa lentämään korkealla. Aika katoaa tai kenties menettää merkityksensä. Mieli voi siirtyä meditatiiviseen tilaan kuin itsestään. Tunteet ja ajatukset saavat ilmestyä ja kadota vapaasti. Unenomaisuus ja valvetila vaihtelevat. Ja rentoutunut olo ja sen vaikutukset tuntuvat vielä pitkään kellunnan jälkeenkin.